låna pengar för att köpa bostad

8 bra tips när du vill låna pengar för att köpa bostad!

Familj Hus & Hem

Är du på väg att låna pengar för att köpa bostad men där du kanske känner att du har en hel del frågor och funderingar som behöver besvaras? Vi hjälper dig att få alla dina frågor besvarade.

Att låna pengar för att köpa bostad är en stor investering och det finns många faktorer att tänka på. Här får du 8 bra tips som kan vara bra att ha i åtanke när du vill låna pengar för att köpa bostad:

1. Budget

Se till att du har en realistisk budget för vad du har råd med. Räkna inte bara med kostnaden för själva bostaden, utan också eventuella avgifter för bostadsrättsföreningar, underhåll och reparationer.

2. Läge

När du vill låna pengar för att köpa bostad så tänk på var du vill bo och vad som är viktigt för dig i ett område. Vill du ha närhet till kollektivtrafik, skolor, parker eller affärer?

3. Storlek

Bestäm hur stor bostad du behöver och vad du har plats för. Tänk på hur många rum du behöver och om du behöver utrymme för till exempel kontor eller hobbyverksamhet.

4. Skick

Bedöm skicket på bostaden. Kommer du att behöva göra några större renoveringar för tex. vatten, fukt eller mögelskador eller behövs mindre renoveringar eller uppgraderingar av bostaden? Se till att du är medveten om kostnaderna för detta.

Tänk på att alltid låta ett certifierat restoration företag utföra allt eventuellt saneringsarbete vid tex. vattenskador, detta för att försäkringar ska gälla samt för att vara säker på att allt saneringsarbete utförs korrekt.

5. Besiktning

Gör en grundlig besiktning av bostaden. Detta kan hjälpa till att upptäcka eventuella problem eller skador som du kanske inte har märkt vid en första visning.

6. Lån

Undersök olika lånemöjligheter och jämför räntor. Se till att du förstår villkoren och att du har råd att betala tillbaka lånet. För att få bästa möjliga villkor för ditt lån så är det klokt att göra vad man kan för att förbättra sin egen kreditvärdighet. Detta kan du exempelvis göra genom att:

⦁ Betala dina räkningar i tid

En av de viktigaste faktorerna som påverkar din kreditvärdighet är din betalningshistorik. Se till att du betalar dina räkningar i tid varje månad, inklusive kreditkortsräkningar, lån och andra räkningar.

⦁ Håll nere din skuldsättning

Ett annat viktigt faktor som kreditgivare tittar på är din skuldsättning. Försök att inte använda mer än 30% av din totala kreditutrymme på dina kreditkort och se till att du betalar av din skuld i tid varje månad.

⦁ Öppna en kreditkonto och använd det ansvarsfullt

Om du inte har någon kreditvärdighet kan det vara svårt att få godkänt för lån eller krediter. Öppna ett kreditkonto och använd det ansvarsfullt, betala räkningarna i tid varje månad och använd inte mer än 30% av kreditgränsen.

⦁ Be om en kreditgranskning och rapportera eventuella felaktigheter

Kontrollera din kreditrapport regelbundet och rapportera eventuella felaktigheter till kreditbyråerna. Om du upptäcker något felaktigt, såsom en betalning som har rapporterats felaktigt, kan du be om en kreditkorrigering.

⦁ Undvik att söka om lån i onödan

Varje gång du ansöker om kredit görs en kreditupplysning på dig, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt. Försök att undvika att söka om lån eller krediter i onödan.

⦁ Var stabil i din bostad och anställning

Kreditgivare tittar också på din anställningshistorik och din stabilitet i din bostad. Försök att undvika att byta jobb eller flytta ofta.

⦁ Försök att inleda ett månadssparande

Även om du enbart kan spara några hundralappar varje månad så visar du för din långivare att du även har råd att undvara och spara pengar. Genom att följa dessa tips kan du gradvis förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få godkänt för lån eller krediter.

7. Bostadsrättsförening

Om du vill låna pengar för att köpa bostad som ska vara avsedda till en bostadsrätt så kom ihåg att undersöka bostadsrättsföreningen. Se till att du förstår reglerna och att föreningen har en stabil ekonomi.

8. Framtida planer

Tänk på dina framtida planer. Är det här en bostad som du planerar att bo i länge? Kan du se dig själv trivas i området på lång sikt? Att låna pengar för att köpa bostad kan vara en komplex process och det kan vara bra att söka råd från en erfaren mäklare eller annan expert på området.