bröllopskläder

Bröllopskläder och klädkoder inom bröllopsmodet

Skönhet & Livsstil

Håller du på att kolla in tänkbara bröllopskläder till det stundande bröllopet men vet inte vilka klädkoder som gäller? Här får du alla tips du behöver. Med hänsyn till klädkoder så har inte bröllopsmodet förändrats i samma takt som övrigt mode har gjort genom tiderna. Ofta betonas istället vilken klädkod som gäller inför ett bröllop, vilket vanligtvis är angivet på din inbjudan.

Vid diskussioner om klädkoder och andra regler gällande utstyrsel betonas olika faktorer beroende på om man fokuset ligger på brudparet, brudföljet eller övriga gäster på bröllopet. En regel som alltid är stående att det ska inte råda konkurrens för bruden, på något sätt. Det är hon som ska stå i centrum på bröllopsdagen. 

När det gäller brudens bröllopsklänning så är det vanligt förekommande att bruden får sin bröllopsklänning och ibland även matchande smycken och accessoarer som present från sina föräldrar.

Några regler gällande brudparet och brudföljets bröllopskläder

Som tidigare nämnt så ska bruden stå i centrum, bland annat genom att hon ska skilja sig från mängden med bland annat färg och stil på klänningen samt håruppsättning och utsmyckning. Allmän regel gäller att alla andra kvinnor på bröllopet inte bär något vitt och har mer enkel frisyr och utsmyckning. 

Brudgummens bröllopskläder innebär ofta att han bär en smoking med de färger som brudparet har kommit överens om. Om det finns ett specifik färgtema i tankarna, så väljer en del att matcha färgen på brudgummens fluga eller slips med färgen på tärnornas klänningar. Mest för att skapa en helhet på brudföljet.

Oavsett hur många tärnor som har valts ut, så är det viktigt att var och en är bekväma i deras utvalda bröllopskläder. Istället för att fokusera på att de alla ska exakt samma klänningar som bröllopskläder så är det bättre att utstyrseln kommer i samma material och färg samt att klänningarna har ungefär samma längd. Precis som bruden har varje tärna en bukett i handen, men deras är i mindre format än brudens.

Klädkod för bestmans är ofta i likhet med brudgummen, en form av smoking. Brudparet brukar bestämma om det ska finnas specifika regler gällande material, färg eller design. Detta bör diskuteras i god tid, ifall att det behövs göras nya inköp.

Klädkoder som kan vara angivna på din inbjudan

  • Frack eller högtidsdräkt som bröllopskläder: lång aftonklänning och glittrig utsmyckning.
  • Smoking: cocktailklänning som inte får vara kortare än till knäna och kan vara mer sparsamt med smycken än vid ovanstående.
  • Mörk kostym: här råder mer valfrihet och det ska inte vara för strikt. Vanligen knälånga klänningar, men även okej med en byxdress eller något tvådelat.
  • Kavaj: väldigt likt ovanstående, men här går det även bra med hatt.
  • Valfri klädsel: ordet valfri ska inte misstolkas med att det är okej att bära vardagskläder. Det är fortfarande festkläder som gäller och är helt okej med en kortare klänning och männen behöver inte bära slips eller fluga, men gärna en kavaj eller skjorta med hängslen.

Ett gott råd är att brudparet för öppen kommunikation med alla som ska inkluderas i brudföljet. Diskutera klädkoder när det gäller bröllopskläder och vem som ska betala för vad, i god tid.