Samla lån på ett ställe – är det värt det?

Ekonomi Livsstil

Hundratusentals svenskar har lån hos olika banker och långivare. Inte så sällan så kan det även vare ett faktum att dessa lån- och krediter har tillhörande dyra effektiva räntekostnader. Ingen kan heller ha undvikit den ständiga reklamen på TV och på nätet med erbjudanden om att samla  lån på ett ställe, men hur går detta till egentligen och kan man verkligen spara pengar på detta?

Det korta och enkla svaret är att det går att spara gott om tusenlappar varje år på att samla lån på ett ställe. För att detta ska vara möjligt så behöver man ansöka om ett lån hos en långivare där den effektiva räntekostnaden är lägre än vad den effektiva räntekostnader är på dina nuvarande dyra lån. Detta är idag också något som är enkelt att se över om man bara tar några få minuter att jämföra lånens effektiva räntekostnader med varandra.

Här kan man sedan tro att det bara är att skicka in sina ansökningar till alla långivare på marknaden. I praktiken så är detta också egentligen fullt möjligt men är också något som aldrig rekommenderas. Då långivare har olika krav för att kunna bevilja dig- och alla andra låntagare ett eventuellt lån så är det också extra viktigt att se över detta innan man eventuellt ansöker om lån.

Jämför både räntekostnader och villkor på förhand

Det är aldrig rekommenderat att skicka in sina ansökninga på måfå då man i sådana fall enbart riskerar att ansöka till en långivare vars krav man inte uppfyller. Resultatet av detta blir bara att din ansökan avslås samt att det gjorts en kreditupplysning alldeles i onödan.

En kreditupplysning måste alltid göras för varje enskild ansökan om lån, helt enligt vår svenska lagstiftning. För varje kreditupplysning som görs så minskar också ens möjligheter att få ett lån beviljat då även ens kreditvärdighet försvagas något för varje ansökan som görs.

Var därför noga när du jämför lånens effektiva räntekostnader- och villkor med varandra och kom ihåg att det alltid är betydligt bättre att ansöka till högst ett par långivare istället för hos alla.

Så gör du för att samla alla dina lån på ett ställe

Ansökningsprocessen för att samla alla dina lån ett ställe är alltid lika enkel och smidig när du väl har bestämt dig.

  1. Klicka dig in på den långivare här på sidan som du valt ut.
  2. Fyll i dina personuppgifter och signera din ansökan med ditt BankID.
  3. Din ansökan är inskickad och klar.

För att hjälpa dig på traven så har vi dels valt ut långivare som erbjuder några av marknadens lägsta effektiva räntekostnader samtidigt som vi också valt ut flera långivare som inte gör sin kreditupplysning hos UC (utan hos Creditsafe eller Bisnode istället) samt även några långivare som även tillåter att du som låntagare har betalningsanmärkningar. Välj din långivare efter vad som passar dig och dina förutsättningar bäst.

Efter att du ansökt om ditt lån så kommer du att få ditt lånebesked antingen direkt på skärmen eller via E-post. Vid ett beviljat lån så tar det vanligtvis inte längre än som högst ett par bankdagar innan dess att du har dina pengar på kontot, många gånger så går det än snabbare än så.

Så löser du dina lån

Då du ansökte om ditt lån för att kunna samla alla skulder på ett ställe så blir det sedan upp till dig själv som låntagare att även lösa dina befintliga dyra lån. Efter att du löst alla befintliga dyra lån så är du även färdig med att samla alla skulder på ett ställe.

Efter att detta även är gjort så kommer du istället för att varje månad ha flera dyra avbetalningar gällande flertalet amorteringar och räntekostnader enbart att ha en enda billigare amorterings- och räntekostnad, nämligen den till den nya långivaren. Det är även på detta sätt som du sparar pengar genom att samla alla dina lån på ett ställe.

Det tåls att påminnas igen om att det är viktigt att komma ihåg att då din ansökan gällde att samla alla skulder på ett ställe så är det också rekommenderat att du löser dina dyra lånen omgående (när ditt nya lån väl har utbetalats) istället för att riskera att använda delar av det nya lånet till onödig konsumtion.