Poweryoga

Poweryoga – komplett träning för hela kroppen!

Hälsa Livsstil Nöje & Fritid Träning

Man brukar säga att all träning som blir av är bra för kroppen och det stämmer självklart, vi mår bra av att röra på oss. Men alla träningsformer passar inte alla, kanske har man fysiska besvär eller något annat som gör att man inte klarar av att utföra all sorts träning. Men poweryoga passar faktiskt de allra flesta.

Poweryoga härstammar från Ashtanga yoga, som anses som den mest akrobatiska formen av yoga. Här tränas man i rörlighet, styrka, balans, andning och smidighet. Poweryoga sägs också minska spänning runt leder och muskler samt att den renar kroppen från slaggprodukter.

Yogan härstammar från Indien och har funnits i mer än 5000 år. Det är fortfarande vanligt i Indien att Ashtanga yoga lärs ut till barn i tidig ålder och att man tränar sex dagar i veckan.

Ashtanga yogan passar bäst för vältränade och yngre personer. På 1980-talet utvecklade därför Bary Bender Birch och Bryan Kest poweryoga som är en mjukare form av yoga som passar alla.

Så går poweryoga till

När man tränar poweryoga så är andningen viktig, man börjar med att lära sig andas djupa andetag in och ut genom näsan. Det är viktigt att börja med detta och lära sig det innan man går vidare eftersom denna andningsteknik används genom hela träningen.

Att träna poweryoga innebär att man utför olika positioner i ett flöde där man börjar med andningstekniken. Sedan fortsätter man med lättare uppvärmning och något som kallas solhälsningarna och A och B, dessa utförs stående.

Solhälsningarna ska ge energi åt kroppen samt värma upp den och öka flexibiliteten innan man fortsätter träningen. Solhälsningarna kan även utföras som ett eget pass. När man är klar med solhälsningarna fortsätter man träningen med balansövningar och slutligen gör man några golvövningar samt några minuters avslappning.