julbord

Missa inte detta på årets julbord

Familj Mat & Dryck

När julen och årets alla julbord står i antågande är det många som börjar planera för allt gott som ska lagas, bakas och förberedas. Det finns ett hav av mat, godis och bakverk att välja på under julen och inte sällan står vi kvar med julens smaskigheter långt in på det nya året. Ofta kanske vi till och med får skicka med en liten doggybag hem med våra gäster hem för att kunna lyckas göra slut på allt det goda.

Det kan vara en bra ide, dels för att slippa rulla fram när julen är slut men även för att minska matsvinnet genom att ta fram några favoriter till sitt julbord och sedan även hålla sig till det. För visst är där en hel del vi inte klara oss utan till jul och självklart ska vi njuta. Det finns en del godbitar på julbordet du bara inte får missa!

Maten på julbordet som är ett måste

Sill är självklart för många på julbordet och till sillen måste det finna ett riktigt gott bröd. Många gånger blir det ett enkelt grovt bröd som står på bordet men vill du lyxa till det ska du överraska dina gäster med det här julbrödet som är fullt med frukt och nötter. Det är ett enkelt bröd att baka och det är fyllt med säsongens smaker. Valnötter, hasselnötter, aprikoser och russin hittar du här och frukten gör att brödet blir extra saftigt och gott. 

Är det istället köttet på julbordet som lockar er så kan du med fördel fixa lite revben och smaksätta med överbliven glögg. Att koka tjocka revben så att de blir alldeles möra och sedan pensla dem med en kryddig glögg-röra blir något som många slänger sig över på julbordet. Krydda gärna med julens kryddor såsom kanel, kardemumma, ingefära och chili.

Det kan vara härligt att hitta något på julbordet som är ett lite nyttigare alternativ än det som brukar serveras. Kanske finns det någon som vill ha något lättare av någon anledning. Grönkål står på många julbord i olika former. Med en grönkålssallad fylld med russin, apelsin, valnötter, äpple och givetvis grönkål har du ett gott och nyttigt inslag på ditt julbord. Servera gärna salladen med en dressing som du har gjort av olivolja, apelsinjuice, citronjuice och honung.

Godiset som många vill ha på sitt julbord

Godiset är lika viktigt som maten under julen för många. Det tuggas allt från polkagrisar till chokladtryfflar och det brukar vara svårt att välja ut vad som ska stå på godisbordet varje år. Om du ska begränsa sötsakerna det här året så missa inte följande godbitar.

Många saknar trillingnöten i chokladasken, det behöver du inte göra, fixa egna istället. Välj en riktigt god choklad och smält den, blanda den sedan med hasselnötter. När chokladen har stelnat i kylen så ringlar du mörk choklad över. Enkelt, smidigt och så gott! Är lakrits livet? Då måste du testa den här kolan som är söt och seg men har ett tydligt sting av salmiak. Kolan görs av turkisk yoghurt, grädde, socker och sirap. Avsluta med att strö havssalt över.