mors dag

Visste du detta om Mors dag-firandet?

Familj

Mors dag närmar sig i vårt avlånga land, och även om denna speciella dag har firats i många länder runt om i världen sedan starten 1908, är det troligt att du inte känner till alla fakta om den.

Från hur Mors dag började till några intressanta trivialiteter om hur andra länder firar den – vi har koll på allt! Så luta dig tillbaka, slappna av och gör dig redo att lära dig lite mer om en av årets mest speciella dagar.

Mors dag går tillbaka till gamla grekiska och romerska festivaler för att hedra Rhea, gudarnas moder

Mors dag är en speciell dag för att uppskatta allt det hårda arbete som mammor gör under hela året, men dess rötter går faktiskt ganska långt tillbaka i tiden! Den går tillbaka till den grekiska och romerska antiken, där man höll en årlig festival för att hedra Rhea, som ansågs vara alla gudars moder.

Detta bevisar att moderskapet har firats så långt tillbaka i tiden som vi kan minnas! Med en så lång historia av att hedra mödrar är det ingen överraskning att vi fortfarande tar oss tid att fira våra egna varje år.

Den officiella helgdagen firades för första gången 1908 av Anna Jarvis - en kvinna som ägnade sitt liv åt att hedra sin avlidna mor

Anna Jarvis skulle ha varit glad över att veta att hennes arv lever vidare i dag. För över 100 år sedan hedrade hon sin avlidna mor genom att organisera det första morsdagsfirandet 1908. Den årliga helgdagen har sedan dess blivit ett officiellt tillfälle och firas runt om i världen på olika dagar under året. 

Mors dag är en påminnelse om hur mycket vi är skyldiga våra mödrar och hur viktigt det är att uttrycka vår uppskattning för dem, även efter att de är borta. Om du brukar ha svårt att veta hur du ska fira din mamma på bästa möjliga sätt kan du kolla upp presenttips mors dagpresent redan nu.  Våra mödrar är så speciella människor – de förtjänar mer än en dag att firas!

Andra länder firar Mors dag vid olika tidpunkter under året

Mors dag är den enda speciella dag varje år som ägnas åt att visa vår uppskattning och beundran för familjens matriark. I Sverige firar vi våra mammor den sista söndagen i maj, men visste du att många andra länder firar Mors dag på andra datum under året? Det är sant! 

Olika länder har antagit denna symboliska helgdag för att den ska passa deras speciella kultur, men oavsett när den firas är en sak konstant: mödrar över hela världen firas och respekteras på sina egna unika sätt.

Vare sig det handlar om att äta tillsammans eller att köpa en speciell present till mamma, visar firandet runt om i världen att oavsett när Mors dag firas kommer mammor alltid att älskas och vördas.