Vad bör du tänka på vid val av bredband?

Ekonomi Teknik

För att få den bästa bredbandslösningen för dig behöver du tänka på olika saker. Till exempel om du har intresse av att streama filmer och liknande, och hur många personer i hushållet som kommer att använda sig av bredbandet.

Om du är osäker på vilka alternativ av bredband som finns till hands där du bor, så kan du via jämförelsesajter söka upp svaret genom att ange din adress. Du kommer få en lista på de abonnemang som fungerar där du bor. Jämför sedan dessa med varandra. Om du fokuserar på att få ett snabbt internet, så räkna ut ungefär hur mycket du behöver, eller titta på vilka fasta bredband som finns för dig.

Upplever du att ditt bredband inte är tillräckligt snabbt för dig, så kan du enkelt kontrollera din hastighet via bredbandskollen. Där kan du sedan få tips på vad du kan göra för att förbättra din hastighet. Vilka alternativ som finns för dig och vad det skulle kosta dig.

Fast eller mobilt bredband?

Bredband i hemmet är vanligen en fast anslutning, men det är även möjligt att välja mobil anslutning. Ditt val beror på hur du önskar använda ditt bredband. Fördelen med mobil anslutning är att du lätt kan ta med det på olika resor, exempelvis stugan eller husvagnen. 

Fast bredband har ofta mer hållbar anslutning och är inte begränsat gällande mängden data. Denna typ av anslutning lämpar sig ofta bäst om du vill nyttja underhållning som streaming av filmer, spela på olika spel på nätet eller om du ofta hanterar fotografier.

Vid fast anslutning finns alternativen fiber, kabel-tv och DSL. Fiber har oftast de snabbaste anslutningarna, med hastigheter upp till 1000Mbit/s. Kabel-tv används via en kabel och den största aktören här är Com Hem. Med DSL behövs ett telefonjack och hastigheten ligger runt 60Mbit/s. Gällande mobilt bredband används antingen 3G- eller 4G-näten, beroende på var bredbandet kommer att användas.

Att tänka på vid val av bredband

  • Kontrollera vilka alternativ som finns för dig och sök sedan efter olika företag som kan hjälpa dig. Jämför deras avtal och ta med alla kostnader.
  • Fundera på hur du kommer att använda bredbandet och ungefär hur ofta. Om du till exempel är intresserad av att kunna streama filmer och hur ofta.
  • Det är inte ovanligt att kostnaden blir lägre när du väljer längre bindningstid, men tänk inte enbart på kostnaden. Funderar du på att byta bostad inom den närmaste tiden, så är det ingen god idé med lång bindningstid.
  • Försäkra dig om att kostnaden matchar din budget.
  • Vid val av hastighet behöver du veta hur många som kommer att använda sig av bredbandet och till vad.