Allt fler vill flytta till Spanien, missa inte dessa 15 tips först!

Livsstil Nöje & Fritid

Att vi svenskar är ett resande folk är ett välkänt faktum. För många av oss så är det ofta en härlig resa till Spanien som kan locka när sommarsemestern väl nalkas. För andra så kan det istället vara en resa under vintertid som är allra bäst, just när vädret är som allra sämst hemma i Sverige men där vädret fortsatt är toppenbra i Spanien.

Allt fler svenskar vill nu också ta sitt pick och pack och flytta temporärt- eller permanent ner till varmare breddgrader i Spanien. Innan man säger upp sig från jobbet och sticker iväg själv eller med familjen så finns det dock en hel del saker att tänka på.

För att hjälpa dig och alla andra som vill flytta till Spanien och dess vackra stränder, goda tapas och svalkande Sangria så har vi också sammanställt alla våra bästa tips som är bra att göra och att börja fundera på redan nu i planeringsstadiet.

1. Gör din research noga på hemmaplan.

Vad gäller dit du önskar flytta gällande klimat, jobb, boende, uppehållstillstånd, regler m.m.

2. Ha en buffert.

Pengar går ju alltid åt som vi alla vet, det är alltid bra att ha en väl tilltagen buffert då extra utgifter oftast dyker upp när man vill flytta utomlands.

3. Ta hjälp av sociala medier.

Facebook är inte bara bra för att hålla koll på grannen hemma i Skövde eller på vad kompisens kompis ätit för middag i Hudiksvall utan kan även vara bra om du är på väg att flytta till Spanien.

Det finns flera facebookgrupper för de svenskar som bor på solkusten på fastlandet som på Gran Canaria eller på andra ställen i Spanien som det är klart värt att gå med i. En snabb sökning på Google kan också göra att man kan hitta svenskar som startat en blogg om sitt nya liv i Spanien, även här finns matnyttig information att hitta.

4. Använd dina kontakter.

Alltid känner du någon som känner någon som känner någon som bott och/eller arbetat i Spanen. Varför inte få till en lunchdejt och intervjua vederbörande?

5. Lär dig språket.

Ovsett om du slår dig ner i en svenskkoloni där du kan äta svenska köttbullar med lingonsylt alla dagar i veckan och inte göra något annat än att prata svenska så är det VIKTIGT att lära sig det spanska språket om man vill flytta till Spanien. Köp dig ett lexikon och börja plugga fraser, idag finns även ett stort utbud av mobilappar som enklare onlinelkurser att ta hjälp ifrån.

6. Se till att du har ett giltigt pass som gäller

Dubbelkolla och trippelkolla både för ditfärd som hemfärd. Från och med 1 juli 2021 så gäller det även att man behöver ha ett vaccinationsbevis (kallas även för Covidbevis) vid resor till Spanien.

7. Cash is king.

Idag kan man på de flesta ställen handla med sitt kredikort men på Kanarieöarna kan det många gånger vara kontanter som gäller (och även på en hel del ställen på fastlandet med för den delen). Se till att du har en del kontanter (ja €uro är det som gäller) när du kommer hit och ha koll på slantarna då det finns en hel del ficktjuvar.

8. Gör en budget.

Vad behöver du köpa i Sverige innan du åker och hur mycket pengar behöver du till dina utgifter i Sverige som till dina utgifter här i Spanien.

9. Dokument och intyg.

Behöver du ta med CV, anställningsintyg, försäkringspapper, körkort, sjukintyg, sjukjournaler, personbevis, betyg m.fl när du ska flytta utomlands? Det är alltid bra att ta med för många intyg och bevis än då detta många gånger kan behövas i Spanien.

10. Säg inte upp dig på jobbet (än).

Även om det är din och familjens dröm att få flytta till Spanien så kan det ju faktiskt vara så att du eller att familjen inte trivs eller att något oförutsett händer som gör att ni måste åka hem till Sverige igen. Kolla med din arbetsgivare om du kan ta tjänstledigt och glöm inte att göra detta i god tid innan en eventuell flytt.

11. Hör av dig till myndigheter.

Om du vill flytta utomlands så kontakta alltid skatteverket, försäkringskassan, försäkringsbolag. Äger du hus, lägenhet eller hyr du en lägenhet där hemma? Ta reda på vad som gäller med allt och vad du behöver göra innan du åker.

12. Engagera dig på plats.

Se över vilka föreningar, klubbar eller kurser som finns dit du önskar flytta. Visst finns det många svenska klubbar och föreningar som kan vara jättetrevliga att gå med i för att träffa nya vänner och för att hitta på roliga saker tillsammans men glöm heller inte bort att integrera för att försöka träffa spanska vänner på plats.

13. Skaffa dig en extra inkomst.

Det kan många gånger vara svårt med arbete väl på plats om man inte talar språket bra och om man inte bosätter sig mitt i ett turistparadis. Det finns idag mängder av frilanstjänster på nätet som möjliggör att du kan jobba helt och hållet hemifrån på hel- eller halvtid efter dina önskemål och behov. Fiverr.com och Upwork.com är världens två största webbplatser inom frilanstjänster som exempelvis översättningar, skribentjobb, musik- och videoredigering, webdesign och massor av mer saker därtill.

Det är vanligt att man många gånger kan känna att man inte har de färdigheter som krävs för att jobba hemifrån men detta stämmer många gånger inte, gör ett besök på någon av ovan nämnda webbplatser och ta 10 minuter att surfa runt så är vi övertygade om att du kommer att kunna hitta ett- eller flera områden som du kan erbjuda dina kunskaper inom. Att skapa ett konto är dessutom alltid gratis och tar enbart ett par minuter att göra innan du är igång.

14. Väl i Spanien!

Du behöver inget visum för åka till Spanien och med ditt vanliga pass så har du rätt att stanna i upp som längst 3 månader. Hos den lokala polisen i Spanien så ansöker du om ett NIE-nummer (Número de Identidad de Extranjero) som ger dig rätt att öppna bankkonto och att teckna saker som internet- och telefonabonnemang.

Vill du flytta till Spanien så är dina planer förhoppningsvis att stanna i längre än tre månader och då behöver man enligt spansk lag kontakta spanska myndigheter för att ansöka om en så kallad Residencia. En Residencia är en stämpel på att du bor i landet och att du har samma rättigheter som Spanjorerna själva.

För att kunna ansöka om en Residencia så behöver man kunna uppvisa att man har intäkter på minst 400€/månad som kommer in på ditt spanska bankkonto. Utöver detta så måste man vid en ansökan om Residencia även visa upp giltigt personbevis, hyreskontrakt, pass och NIE-nummer.

15. VÅGA!

Till sist men absolut inte minst, VÅGA ta ditt pick och pack och flytta till Spanien. Är du väl förberedd (se vår checklista här ovan) och driven så har du och familjen alla förutsättningar för att skapa er ett fantastiskt liv i Spanien oavsett om det gäller viss tid eller permanent. Att VÅGA ta steget att göra det man så länge drömt om är viktigt då chanser och möjligheter annars kan gå förlorade, livet går helt enkelt inte i repris och här finns bara saker att vinna.