Fotbollsstjärnan Messi lämnar FC Barcelona för PSG

Sport

Den 34-årige fotbollsspelaren Lionel Messi från Argentina visade talanger inom fotbollen redan som barn och han har mottagit priset Ballon D’or, världens bästa manliga fotbollsspelare, sex gånger.

Det var Messis mormor som först såg hans talanger och tog med honom till en fotbollsklubb och det var mormor som sen pressade på föräldrarna att köpa fotbollsskor åt honom. Vid 5-års ålder var han medlem i den argentinska fotbollsklubben Grandoli, men ganska snart gick han vidare till klubben Newell’s Old Boys.

Messi stannade med Newell’s Old Boys till år 2000, då han var 13 år gammal. Anledningen till att han lämnade klubben var för hela familjen flyttade till Spanien. Däremot uppstod en del konflikter mellan Newell’s Old Boys och FC Barcelona, så det tog tid innan Messi fick spela med de framtida kamraterna.

Många förändringar från 11-års ålder

Messi växte inte i samma takt som hans fotbollskamrater och han blev snabbt minstingen i laget. Till skillnad från tränare och andra omkring, så utgjorde detta inget större hinder för Messi själv då fotbollen var en stor del av hans liv. Däremot såg tränare begränsningar på fotbollsplanen i takt med alla andra växte ifrån honom.

Däremot blev mormors bortgång ett stort nedslag för Messi, strax före hans 11e födelsedag. Det tog hårt på honom och vid denna tid upptäcktes även att han hade slutat växa och kort därpå kom beskedet om att han hade brist på tillväxthormon. Familjen hade inte tillräckligt med ekonomiska resurser för att han skulle få tillräckligt bra behandling. 

Räddningen kom med farmor och farfar, som hade diskuterat med en medlem i FC Barcelonas ledning. Så vid 13-års ålder flyttade hela familjen till Spanien. Messi skulle spela med Barcelona och den klubben skulle även bidra till hans behandling med tillväxthormoner. Det uppstod konflikter mellan Newell’s Old Boys och FC Barcelona, så det tog ungefär ett år innan Messi kunde spela med sina lagkamrater.

Från FC Barcelona till Paris Saint-Germain

Messis start med Barcelona var i deras U14-lag och år 2003 fick han debuten inom A16-laget och sen sköt hans utveckling i höjden och hans talanger blev alltmer uppmärksammade. Under en match i juni-21 nådde han gränsen för 700 mål, vilket är en historisk gräns för spelare som fortfarande är aktiva. 

Messi hade blivit allt mer uppmärksammad av olika klubbar i Frankrike och efter 20 år med Barcelona går han slutligen över till Paris Saint German. Början på augusti-21 blev han godkänd efter den obligatoriska läkarundersökningen och nu väntar nya äventyr. 

Messi har fortfarande FC Barcelona med sig i hjärtat och det är med blandade känslor han reser till Frankrike. Däremot säger både han och hans fru att de ser fram emot de nya äventyr som framtiden har att ge dem.